Njega tijela

Masaža

Njega tijela

 

Najlakši put opuštanja i očuvanja zdravlja

Masažu je moguće definirati kao primjenu sustavne manipulacije mekih tkiva u terapijske svrhe. Premda danas postoje različiti aparati za masažu ručna masaža je zasigurno najefikasnija metoda, jer uz terapijsku ima i dijagnostičku komponentu. K tomu psihološko značenje fizičkog kontakta kao modaliteta liječenja nije upitno. Preko kože djeluje na mišićni, živčani i limfni sustav.


NAJSTARIJI OBLIK LIJEČENJA, A PROVODI SE RUČNO ILI POMOĆU APARATA


Ugodni, masažni pokreti dovode do lučenja endorfina, hormona sreće i dobrog raspoloženja te smiruju nervozu i razinu hormona stresa u organizmu. Njome se poboljšava cirkulacija i pojačava izmjena tvari, a koža je njegovana, djeluje mladenački, napeta i elastična. Ne zaboravimo da masaža također uklanja bolove u mišićima izazvane nakupinama mliječne kiseline koje uzrokuju grčenje i bolove. Nakon kvalitetne masaže s vrhunskim eteričnim uljima koje koristimo u Hipokrat Medico centru bit ćete odmorni, osvježeni i spremni za nove izazove.


:: Masaža šećernim gelom ::

Ovo je potpuno prirodan način uništavanja masnih stanica i celulita. Šećerni gel sastoji se od glukoze i vode. Monosaharihi glukoze odlično penetriraju, a sve stanice u tijelu imaju receptore za primanje glukoze iz koje direktno dobija energiju. Više energije u stanici omogućuje njezinu bržu regeneraciju i time bolju funkciju i izgled kože. Pokreti ove masaže vrlo su karakteristični i koriste ljepljivo svojstvo šećera da bi postigli efekt vakuma u masaži, a šećerni gel je učinkovit zbog vrlo male molekule koja ulazi u dublje slojeve kože. Upravo zbog toga njime postižemo vrhunske rezultate.


:: Medicinska masaža ::

Masaža tijela je kombinacija terapeutskog djelovanja dodira ruku masera ili fizioterapeuta, njegovih tehnika i ljekovitog djelovanja ulja ili drugih preparata koji se pri tome koriste. Masaža tijela izvrsno opušta duh i tijelo, te daje odlične rezultate u rješavanju mnogih zdravstvenih problema. Medicinska masaža otklanja bolove u mišićima ili zglobovima pojedinih dijelova tijela (leđa ili ekstremiteti). Može se tretirati cijelo tijelo ili dio tijela. Pri svakoj tehnici masaže koriste se vrhunska prirodna eterična ulja.


:: Anticelulitna masaža ::

Anticelulitna masažaje se koristi za rješavanje problema celulita, kako i sam naziv govori. Masažni pokreti vrlo su specifični i jako se razlikuju od klasičnih. Obrađuju se sve zone nogu (prednja i stražnja strana natkoljenice, unutarnja i vanjska strana bedra, potkoljenice, te stražnjica). Ovom masažom djelujemo dubinski na masno i na vezivno tkivo, što se u klasičnoj masaži ne događa. Masirati se može onoliko čvrsto koliko to dozvoljava tkivo klijenta. Ukoliko je ono jako osjetljivo i ako neki pokreti izazivaju jaki bol, to je znak da će ostati modrice. U tom slučaju ne radi se takva čvrsta masaža, već se kreće s puno blažim oblikom masaže, sve dok se tkivo pacijenta ne prilagodi. Pri provođenju ove tehnike masaže koristi se kombinacija vrhunskih prirodnih eteričnih ulja.


:: Ručna limfna drenaža ::

Ručna limfna drenaža otklanja višak tekućine iz organizma. Pojačani protok limfe omogućuje čišćenje organizma od toksina i bolje dovođenje kisika, vode i hranjivih tvari do stanice, te njezino bolje funkcioniranje. Sustav limfnih kapilara i žila u ljudskom organizmu ima funkciju odvođenja viška tekućine i u njoj nakupljenih otpadnih tvari iz međustaničnog prostora. Drenaža je stalni proces, pošto iz krvotoka stalno, u međustanični prostor izlazi svježa tekućina. Da se ta tekućina ne nakupi u međustaničnom prostoru, radi se limfna drenaža, koja omogućuje stalno doticanje i oticanje tekućine u međustanični prostor. Limfna tekućina stalno nastaje u međustaničnom prostoru, ulazi u limfne žile i njima se kreće sve do konačnog odljeva u venski sustav.

Limfna tekućina neprestano se stvara u međustaničnom prostoru i prenosi krupne molekule bjelančevina, masne kiseline, mrtve eritrocirte, oštećene stanice imunološkog sustava i druge nečistoće do mjesta u organizmu gdje se rastvaraju. Limfna drenaža odvija se vrlo sporo.


Prirodan tok limfe potpomažu slijedeće funkcije:
• gibanje skeletne muskulature
• pulsiranje arterija
• peristaltika crijeva
• pravilno disanje (dijafragmom)


Mnogi faktori mogu izazvati zastoj u limfnom toku. Može se raditi o nasljednom nedostatku limfnih žila ili nekom drugom oštećenju limfnog sustava. Do oštećenja limfnog sustava dolazi kod svih operacija, ozljeda, zračenja i svih vrsta trauma.

Danas veliki poremećaj ravnoteže u organizmu, pa tako i poremećaj u limfnom sustavu, uzrokuje brzi način života i s tim povezane stresne situacije. Da bi se ti poremećaji spriječili ili ublažili radi se ručna limfna drenaža, metoda koja isključivo djeluje na limfni tok u organizmu. Ručna limfna drenaža djeluje na: uspostavljanje ravnoteže tekućine u organizmu, imunološki sustav, nervni sustav u smislu opuštanja i relaksacije, regulaciju mikrocirkulacije na nivou kapilara. Ručna limfna drenaža povećava transportni kapacitet limfnog sustava 2 - 3 puta nakon obrade i povećava potrebu za mokrenjem.


:: Masaža čokoladom ::

Ovom vrstom masaža postižemo maksimalnu relaksaciju tijela i nutritivnu njegu kože istovremeno. Doživljaj je jednako divan kao i konzumacija najpopularnije istoimene slastice. Nakon masaže ili umjesto masaže može se na tijelo staviti maska od čokolade, koja ima višestruki učinak. Prijatna aroma čokoladne maske potiče nastajanje endorfina u tijelu, hormona koji daje osjećaj sreće. Zbog svog izgleda i mirisa, maska ima izniman antistresni učinak na duh i tijelo, te djeluje opuštajuće i osvježavajuće. Maska daje potpunu njegu suhoj i dehidriranoj koži, pogotovo onoj oštećenoj od sunca. Maska od čokolade je idealna za njegu suhe i dehidrirane kože, pogotovo kože oštećene prilikom prevelikog izlaganja sunčevim zrakama.


:: Hot Stone masaža ::

Hot Stone masaža je posebna vrsta masaže u kojoj koristimo glatko zagrijano kamenje za opuštanje mišića. Kamenje je bazalt, crni vulkanski kamen koji vrlo dobro upija i zadržava toplinu. Masaža vrućim kamenjem nadasve je ugodna i relaksirajuća vrsta masaže. Toplina vulkanskog kamenja pomaže pri opuštanju ukočenih mišića, poboljšava cirkulaciju i umiruje živčani sustav.

Uz pomoć snažne energije koja se postiže masažom vrućim kamenjem dolazi do harmonizirajućeg i pročišćavajućeg učinka. Primjena ručnih tehnika u kombinaciji s kamenjem intenzivira kontakt, omogućuje bolji protok energije i usmjerava vitalnu energiju u područja koja su blokirana.
Ova izuzetna terapija koristi kamenje koje je formirano vulkanskom aktivnošću i taloženjem minerala što je čini posebno efikasnom. Uslijed termalne vodljivosti ne samo da zagrijava dio tijela na lokalnoj razini, već utječe i na sistematske promjene na tijelu, kao i na energetske centre odgovorne za uravnoteženost tijela i uma. Kamenje se grije u vodi električnim grijačem sa termostatom, pa se njegova temperatura može mijenjati po volji.
Većina ljudi toplinu vrućeg kamenja doživljava kao vrlo ugodnu. Hot Stone masaža je dobra za ljude kojima je često zima, imaju hladne noge, odnosno imaju problema sa cirkulacijom. Također je vrlo povoljna za one koji imaju problema sa napetošću u mišićima, a preferiraju lagane masaže. Toplina opušta mišiće i dozvoljava terapeutu da ih masira bez velikog pritiska.